Tuesday, November 1, 2011

CARA-CARA MEMASAK PAJERI TERUNG

ASSALAMUALAIKUM


ENTRY KALI NIE NAK BAGITAU CARA-CARA MEMASAK PAJERI TERUNG...... HEHEHHE ANTARA MY FAVOURITE...TRADISIONAL FOOD




  1. Bahan A : Bawang Besar + Halia + Bawang Putih + Bunga Lawang + Kayu Manis ( semua dipotong dan dihiris halus)

  2. Bahan B : Rempah Kari Daging Babas @ Adabi + Ikan Bilis @ Udang kering (Di Tumbuk) + Cili Kering + Kunyit Sedikit

Cara-cara memasak:-



  1. Tumiskan semua bahan A tadi sehingga naik bau atau bawang tu da berwarna kekuningan.

  2. Bancuhkan semua bahan B tadi sehingga sebati selepas itu boleh la dimasukkan ke dalam kuali yang berisi bahan A, kacau semua bahan tadi sehingga naik minyak, bahan-bahan tersebut hendaklah sentiasa dikacau dengan api yang sederhana.

  3. Selepas semua bahan-bahan tadi sudah naik minyak, bubuh gula pasir sebanyak 6 @ 7 sudu gula dan garam batu sedikit atau mengikut citarasa masing-masing. Kalau nak bubuh santan pun boleh tapi itu semua bergantung keperluan dan kehendak si tukang masak tu ekkk..hehhehe.

  4. Dan yang terakhir bubuh kerisik dan terung. Pastu jadilah dia pajeri terung yang sodap..heheheh

Pajeri terung ni sesuai di makan dengan nasi kerana lauk ini sangat manis..... ermmmm memang sodap la den cakap..... tapi klu pajeri nenas xnyah nak bubuh garam coz masakan tu memang da masam ckit. Raso eii kot. heheh den da lupo la ajaran dari mak pakwe den la..hehhe


Resepi di atas tu den blaja dari mak pakwe den...hehhehe coz mak den x reti masak... so terpakso la blaja dari pado yang pakar. heheheh



-adios amigos-


-aziea ishak-

No comments:

Post a Comment