Thursday, January 5, 2012

AYAM MASAK KURMA

ASSALAMUALAIKUM

BAHAN-BAHAN: PENUMIS (BUNGA LAWANG, CENGKIH, BUAH PELAGA), BAWANG KECIL, BAWANG PUTIH, HALIA, PERENCAH KURMA ADABI, AYAM, AIR LIMAU KASTURI, SANTAN, TOMATO, CILI BESAR WARNA HIJAU ATAU MERAH.


BAHAN A: PENUMIS + BAWANG KECIL, BAWANG PUTIH, HALIA (DIRACIK HALUS)


CARA-CARA MEMASAK:


1) PANASKAN MINYAK KEMUDIAN TUMISKAN BAHAN-BAHAN A SEHINGGA NAIK BAU.

2) LETAKKAN SERBUK KURMA ADABI SEHINGGA PECAH MINYAK.

3) MASUKKAN AYAM BAGI KECUT DULU DAN LETAKKAN AIR LIMAU KASTURI.

4) SELEPAS ITU MASUKKAN AIR MASAK IKUT KUANTITI AYAM YANG DIMASAK ITU.

5)TUNGGU SEHINGGA PEKAT, BARU LA KITA LETAKKAN SANTAN, KENTANG DAN GARAM SECUKUP RASA.

6) APABILA SEMUA SUDAH MASAK, BARU LAH KITA LETAK TOMATO DAN CILI BESAR SEBAGAI PENAMBAH HIASAN DAN RASA.


OK SELAMAT MENCUBA


TIP-TIP PENTING

* AIR LIMAU KASTURI UNTUK KECUTKAN AYAM DAN MEMBUATKAN AYAM ITU TIDAK PECAH KETIKA MASAK.

* SETIAP MASAKAN HENDAKLAH DIAKHIRI DENGAN LETAK GARAM KERANA KLU GARAM DILETAK AWAL-AWAL MENYEBABKAN KENTANG TIDAK EMPUK...


AZIEA ISHAK

ADIOS AMIGOS

No comments:

Post a Comment